Logo Tiger wings
14 Temmuz 2018
LOGO Go3 – Tiger3 Farklar
09 Eylül 2019
Logo Tiger wings
14 Temmuz 2018
LOGO Go3 – Tiger3 Farklar
09 Eylül 2019
Anakart Nasıl Şeçilir

17İşlemciler ve grafik kartları genellikle  bütçelerin artmasını sağlayan parçalardır. ancak ana kartınız yapının bütçe belirleyicisidir.  PC’nizin her bir parçasının performansını, bilgisayarınızın boyutunu  ve yonga / soketi ne tür bir CPU ile çalışacağını anakart belirler.

Anakartlar – özellikle yüksek kaliteli modeller en  düşük 60 $ ‘lık, en yüksek 700 $’ a kadar   model özellikleri artıkça fiyatta artacaktır,  bütçenize göre en iyi özellik ne olmalı?  hangi modeli seçmelisiniz. Yazının ana arayışı en iyi, hangi model ve  nasıl bir performans sorularının cevabı olacaktır.

Temel Tercihler

  • CPU’nuz için doğru soket tercihi: Intel veya AMD’den harika CPU’lar bulabilirsiniz, ancak seçtiğiniz işlemci ne olursa olsun, kartınızın bunu desteklemek için doğru sokete sahip olduğundan emin olun. En yeni ana AMD çipleri AM4 soketlerini kullanırken, mevcut Intel 8th Gen Core CPU’lar bir LGA 1151v2 soketi gerektirir.
  • Daha küçük anakart = daha az yuva ve özellik. Ana kartlar en büyükten en küçüğe üç ana boyutta gelir: ATX, Micro-ATX ve Mini-ITX (Evet, Mini Micro’dan küçüktür). Mikro veya mini kartlarla daha küçük bir kasa kullanabilirsiniz, ancak daha az PCIe yuvası, RAM bankaları ve diğer konektörler için yerleşmeniz gerekir.
  • 100 $ ‘ın altında harcayabilirsiniz: 100 $’ dan daha düşük bir fiyata iyi bir anakart bulabilirsiniz, ancak bir Intel yongasını overclock niyetiniz  varsa, genellikle 150 $ ‘a kadar daha fazla harcama yapmanız gerekecektir. AMD Threadripper gibi yüksek kaliteli masaüstü yongaları pahalı 200 $ + anakart gerektirir.
  • Yerleşik Wi-Fi, high-end bağlantı noktaları için sadece onlara ihtiyacınız varsa ödeme yapın. Kablolu bir bağlantı kullanıyorsanız, kablosuz için fazladan harcama yapmayın. USB 3.1 Gen 2 ve / veya Thunderbolt 3 desteğini alarak bilgisayarınızı ileride kanıtlayabilirsiniz.

Temel Bilgiler: Yonga Setleri, Kart Boyutu, Konektörler ve Bağlantı Noktaları

Anakart şeması

Bir konektör ve port tipi örneği için daha yüksek seviyeli bir anakarta bir göz atalım. Asus Prime X470-Pro’yu birçok modern özelliği ve daha küçük kart bileşenlerini görmeyi kolaylaştıran kontrast renkli tasarımı için seçtik .

1. CPU soketi
2. Chipset 3. DIMM / RAM yuvaları
4. PCIe x16 yuvası 5. PCI x1 yuvası 6. M.2 konektörü
7. SATA bağlantı noktaları 8. Ön panel konnektörleri 9. USB 2. başlık
10. USB 3.1 Gen1 başlığı 11. USB 3.1 Gen2 başlığı 12. ATX güç konektörü
13. CPU güç konektörü 14. BIOS çipleri 15. CMOS pil
16. Fan başlıkları 17. Ön panel başlığı 18. VRM soğutucu
19. COM / Seri başlık 20. TPM başlığı 21. RGB başlığı

Yukarıda ortak anakart portu ve konnektör tiplerinin çoğunu gösterdik. Tabii ki tüm panolar her türlü özelliği içermez ve fan başlıkları, M.2 konektörleri ve BIOS pili gibi şeyler farklı panolarda farklı noktalarda bulunur.

Ayrıca M.2 konektörünün (yukarıdaki şemadaki # 6), ona beslemek için en fazla dört PCIe 3.0 veya 2.0 şeridi olabileceğini unutmayın. Günümüzün en hızlı NVMe sürücüleri maksimum hız için dört PCIe şeridi kullanmaktadır, ancak bazıları ( MyDigitalSSD’nin SBX sürücüleri gibi ) SATA disklerinden çok daha hızlı olsa da daha düşük fiyat noktalarına ulaşmak için sadece iki şerit kullanır.

Alternatif olarak, bir M.2 yuvası sadece SATA şeritlerine / sürücülerine bağlanabilir veya hem SATA hem de NVMe / PCIe sürücülerini destekleyebilir. Bu yüzden, kartın M.2 konektörlerinin bir sürücü satın almadan önce neler yapabileceğini kontrol ettiğinizden emin olun. Hızlı depolama hakkında daha fazla bilgi için SSD satın alma kılavuzumuzu mutlaka inceleyin .

Genişleme yuvaları

Bu günlerde, anakartların çoğu sadece iki slot tipine sahiptir: uzun PCIe x16 ve kısa PCIe x1 yuvası. Arada sırada bir x4 yuvası görüyorsunuz (bu iki uzunluk arasında oturur, ancak oldukça nadirdirler. Ve x16 veya x1 kartlarını bir x16 yuvasına takabildiğiniz için x4 yuvaları sizin için uygun değildir. eski bir genişletme kartına (bir şekilde modern sürücülere sahip) tutun ve x16 yuvalarınızı grafik kartları için kullanmak istiyorsunuz.

Bazı PCIe yuvalarının, yuva uzunluğunun önerdiğinden daha az şerit için kablolanabileceğini veya diğer yuvaların veya hızlı sürücülerin takılı olmasına bağlı olarak bazı şeritlerin devre dışı bırakılabileceğini unutmayın. Ayrıca bir veya ikiden fazla genişletme kartını takıyorsanız yuva düzenlemesinin / aralığının anahtar olduğunu bilin. Yukarıdaki resimde, iki x16 yuvasından birinde bir oyun grafik kartı (büyük çoğunluğu en az iki yuva uzunsa) takarsanız, bunların altındaki daha kısa x1 yuvaları engellenir. Bu yüzden, burada iki adet ekran kartı bulunurken, iki ekran kartı takıyorsanız, başka kartlar eklemek için sadece iki erişilebilir yuvaya sahip olacaksınız.

Çok sayıda genişleme kartı takmayı planlıyorsanız, bir ATX anakartı (eğer bir E-ATX modeli değilse) kullanmayı tercih edeceksiniz, çünkü daha küçük form faktörleri yuvalar için daha az alana sahip olduğundan (aynı zamanda çok fazla şey alan diğer özellikler gibi) PCB alanı). Daha küçük bir tahta, şimdi ihtiyacınız olan tüm yuvalara ve bağlantı noktalarına sahip olsa bile, gelecekteki yükseltmeler için biraz geride kalmanız iyi olur.

Son olarak, metal-sarılı PCIe yuvaları hakkında bir not: Bunlar, yüksek kaliteli ve hatta ana kartlarda giderek yaygınlaşmaktadır. Buradaki fikir, plastik kartların ağır kartların ağırlığının altında çatlama veya tam olarak kırılmaması için büyük ekran kartlarına daha fazla destek sağlamalarıdır. Daha önce yuvaların kırıldığını gördük – genellikle büyük kartlar ülke genelinde sevk edilen bir sisteme kurulduğunda. Ancak, sisteminizi taşımayacaksanız veya LAN partilerine vermeyi planlamıyorsanız ve çok büyük, ağır bir kartınız varsa, metal yuvalar göstermek için bir gerekliliktir.

Bellek

Mini-ITX anakartlar genellikle kart alanı kısıtlamaları nedeniyle iki RAM yuvasıyla sınırlıdır. Bazı düşük kaliteli yonga setleri de iki yuva ile sınırlıdır, çünkü kanal başına yalnızca bir DIMM desteklenir. Daha fazlasına ihtiyacınız varsa, en az dört DIMM yuvası olan bir kartı seçmeniz gerekir. Üst düzey yonga setleri (X399 / AMD için X399 / Intel için Intel2 ve Intel için X299 / Core X) tabanlı birçok anakartta sekiz yuva vardır (ve daha fazla bant genişliği için dört kanallı belleği destekler).

Dedi, çoğu ana görev için (oyun dahil) 16GB yeterince iyi ve 32GB yeterlidir. Ve 16GB modüllerin kullanılabilirliği, küçük bir Mini-ITX kartına bile 32GB RAM yükleyebileceğiniz anlamına geliyor – bu ekstra yoğunluk için bir fiyat primi ödeyecek olsanız da, 32GB’ı dört çubuğa dağıtan bir RAM kiti tercih ediyor.

Arka Limanlar

22. PS / 2 Klavye / Fare bağlantı noktası 23. USB 3.0 / 3.1 Gen1 portları
24. DisplayPort 25. HDMI bağlantı noktası
26. USB Tip-C 27. USB 3.1 Gen2
28. Ethernet bağlantı noktası 29. Analog / dijital ses bağlantı noktaları

USB bağlantı noktaları hakkında bilmeniz gereken bir şey, bu renk tutarlı değildir. USB 3 bağlantı noktaları genellikle mavi ve USB 2.0 bağlantı noktaları siyahtır, ancak bu durum her zaman geçerli değildir – özellikle kart üreticileri bazı bağlantı noktalarına uyku yükü gibi özellikler eklediklerinde. Benzer şekilde, yukarıdaki kart üzerindeki USB 3.1 Gen2 bağlantı noktaları mavi-yeşil renktedir, MSI ise genellikle USB 3.1 Gen1 ve Gen2 bağlantı noktalarını kırmızı yapar.

Ayrıca, özel bir grafik kartı yüklemeyi planlıyorsanız, muhtemelen yerleşik video bağlantı noktalarını kullanmayacağınızı unutmayın. Hedefiniz buysa, daha fazla USB’ye veya başka bağlantı noktasına yer açmak için daha az (veya hiç) video bağlantı noktasına sahip bir kart bulun.

Form faktörü

Yukarıdaki tüm özellikler ve detaylardan etkilenmezseniz, anakart boyutuna gelince, seçenekleriniz oldukça basittir. Bugünün tüketici anakartlarının büyük çoğunluğu üç boyuttan biriyle geliyor: ATX, Micro-ATX ve Mini-ITX.

ATX, fiili standarttır ve özellikler ve genişleme için en fazla alanı sunar. Mini-ITX, bir grafik kartı için hala yer kaplayan kompakt PC’lere izin verirken Micro-ATX, hem boyut hem de genişleme farkını böler.

Ayrıca ATX’ten daha büyük olan E-ATX anakartlar arasında da çalışabilirsiniz, ancak bunlar öncelikli olarak iş istasyonu sistemlerinde kullanılır. Ve minik bir Mini-STX form faktörü (5.5×5.7 inç) de var, ancak oldukça nadirdir. Bu yazının ardından Newegg, ASRock’tan tek bir Mini-STX anakart satıyordu . Şanslar, yukarıda gösterilen üç boyuttan birini seçeceksin.

Yonga seti / Soket

Bir diğer önemli yönetim kurulu düşüncesi, elbette, desteklemesi gereken CPU’dur. Bir işlemci seçerek bilmeniz gereken her şey için, CPU satın alma kılavuzumuza gidebilirsiniz . Ancak, bir CPU’ya yerleştikten sonra, kurulabilen yüksek hızlı bileşenlerin ya da kaç süper hızlı USB portunun desteklendiği gibi şeyleri belirleyen yonga seti seçeneklerine sahip olursunuz.

Yonga seti, anakarta (çıkarılabilir CPU veya RAM’in aksine) kalıcı olarak takılan ana bileşen olduğundan, seçiminize yardımcı olmak için, aşağıdaki her nesil nesil yonga setinin temel özelliklerini listeleyeceğiz. Ancak yonga setleri inanılmaz derecede karmaşık olabilir, böylece her biri hakkında bir hikaye yazılabilir. Bu hatlar boyunca, Intel’in en yeni ana H370 ve B370 yonga setlerinin ve tahtalarının Ucuz Kahve Gölümüzün özelliklerinde daha ince ayrıntılarını değerlendirebilirsiniz . Özellik ayrıntıları ve bu ve diğer mevcut yonga kümelerinin karşılaştırması için aşağıdaki çizelgeleri kontrol edebilirsiniz.

AMD Chipsets

AMD Yonga seti PCI Express Grafik USB 3.1 G2 + 3.1 G1 + 2.0 SATA + NVME SATA RAID
Overclock desteği
hayran X399 3×16 + 1×8, 2×16 + 3×8, 1×16 + 5×8 2 + 14 + 6 12 + 3 0,1, 10 Evet
hayran X470 1×16 / 2×8 (AMD Ryzen işlemciler) 1×8 (A-Serisi / AMD Athlon işlemciler) 2 + 10 + 6 6 + x2 NVMe (veya AMD Ryzen ™ İşlemci üzerinde 4 SATA artı 1 x4 NVMe) 0,1,10 Evet
hayran X370 1×16 / 2×8 (AMD Ryzen) 1×8 (A-Serisi / AMD Athlon) 2 + 10 + 6 6 + x2 NVMe (veya AMD Ryzen ™ İşlemci üzerinde 4 SATA artı 1 x4 NVMe) 0,1,10 Evet
performans B350 1×16 (AMD Ryzen) 1×8 (A Serisi / AMD Athlon) 2 + 6 + 6 4 + x2 NVMe (veya AMD Ryzen ™ İşlemci üzerinde 2 SATA 1 x4 NVMe) 0,1,10 Evet
anaakım A320 1×16 (AMD Ryzen) 1×8 (A Serisi / AMD Athlon) 1 + 6 + 6 4 + x2 NVMe (veya AMD Ryzen ™ İşlemci üzerinde 2 SATA 1 x4 NVMe) 0,1,10 Yok hayır
SFF Seçenekleri X300 1×16 / 2×8 (AMD Ryzen) 1×8 (A-Serisi / AMD Athlon) 0 + 4 + 0 2 + x2 NVMe (veya AMD Ryzen ™ İşlemci üzerinde 1 x4 NVMe) 0,1 Evet
A300 1×16 (AMD Ryzen) 1×8 (A Serisi / AMD Athlon) 0 + 4 + 0 2 + x2 NVMe (veya AMD Ryzen ™ İşlemci üzerinde 1 x4 NVMe) 0,1 Yok hayır

Intel Yonga Setleri

Intel Yonga seti Desteklenen İşlemci PCI Express Bağlantı Noktası Yapılandırmaları USB Revizyonu Maksimum SATA 6.0 Gb / s Bağlantı Noktası Sayısı Intel Optane Bellek Desteği Overclock desteği
hayran X299 CPU Modeline Bağlıdır 3.0 / 2.0 8 Evet Evet
hayran Z370 1×16 veya 2×8 veya 1×8 + 2×4 3.0 / 2.0 6 Evet Evet
anaakım H370 1×16 3.1 / 2.0 6 Evet Yok hayır
anaakım Q370 1×16 veya 2×8 veya 1×8 + 2×4 3.1 / 2.0 6 Evet Yok hayır
anaakım B360 1×16 3.1 / 2.0 6 Evet Yok hayır
anaakım H310 1×16 3.1 / 2.0 4 Yok hayır Yok hayır

Yonga seti özellikleriyle ilgili önemli olan bir şey: Sadece bir şey yonga seti tarafından desteklendiği için, anakart üreticisinin belirli bir kart üzerinde uyguladığı anlamına gelmez. Örneğin, Intel’in Z370 yonga seti 10 adete kadar USB 3.0 bağlantı noktasını (ve toplamda 14’ü) destekler, ancak çoğu kartta 4-8 USB bağlantı noktası bulunur. Ve daha yeni H370 yonga seti, dört adede kadar daha hızlı USB 3.1 Gen2 bağlantı noktası sunuyor, ancak Gigabyte H370N WiFi anakartı , bu hızlı yeni nesil bağlantı noktalarından yoksundur. Başka bir deyişle, ilgilendiğiniz özelliklere sahip olduğundan emin olmak için ilgilendiğiniz bir kartın kutu veya özellik sayfasını kontrol ettiğinizden emin olun.

Bir anakartta ne kadar harcama yapabilirsiniz?

Fiyatlar, Core X ve Threadripper gibi HEDT (High-End Desktop) çiplerini destekleyen premium kartlar için 50 $ ‘dan düşük fiyattan 500 $’ a kadar. Her bir fiyat aralığında elde edeceğiniz şey şu:

  • 100 $ ‘a kadar: AMD çipleri için overclock yapılabilen panoları (birinci sınıf X370 yonga setinde bile) bu aralıkta alabilirsiniz. Ancak Intel ile, hisse senedi hızlarına takıldınız (ancak overclock dostu Z370 anakartlarını 100 $ ‘dan fazla bulabilirsiniz). Satış fiyatlarına bağlı olarak, Wi-Fi özellikli anakartlar genellikle 80 $ ‘ın üstünden başlasa da, yerleşik Wi-Fi dahil birçok özellikten yararlanabilirsiniz.
  • 100 $ ile 150 $ arası: Overclock için ihtiyacınız olan Intel’in Z370 yonga seti bulunan anakartlar, bu aralığın en alt noktasında başlıyor. Ayrıca daha üst düzey yonga setleriyle (X470) daha fazla AMD kartı ve RGB ışıkları ve Wi-Fi gibi üstün özellikler görmeye başlıyorsunuz.
  • 150 $ ile 200 $ arasında: Premium seviyeye tırmanmaya başladığınızda, daha fazla RGB ışığı, daha sıcak soğutucuları ve daha iyi güç fazlarını ve VRM’leri (voltaj regülasyon modülleri) göreceksiniz – bu da ciddi bir overclock için önemlidir. Ayrıca, daha fazla sayıda USB 3.0 / 3.1 Gen 2 konektörü dahil olmak üzere, bu düzeyde daha iyi bir port seçkisi bulacaksınız.
  • 200 $ +: Ana platformlar için, bu, en iyi kart bileşenlerini, dev (genellikle çok stilize) soğutucuları ve kaygan, yüksek kaliteli bir görünüm sağlamak için tasarlanmış G / Ç kapaklarını görebileceğiniz gerçek bir fiyat aralığıdır. Ana inşacıların ihtiyaç duymadığı aşırı hızaşırtma özellikleri de genellikle bir anahtar özellik kümesidir.

Ayrıca bu fiyat seviyesinde, çok yüksek çekirdek sayılarına (Intel Core X ve AMD Threadripper) sahip CPU’lar için HEDT anakartlar bulacaksınız. Özellikle diş açma plakaları yaklaşık 300 $ ‘dan başlar .

Anakartınızla hangi CPU kullanıyorsunuz?

Belgenizle eşleştirmeyi planladığınız CPU, seçeneklerinizi daraltacaktır, çünkü belirli bir anakart üzerindeki CPU soketi sadece tasarlandığı çip hattı ile çalışacaktır.

Örneğin, bir Intel 8. Nesil Çekirdek işlemci satın alıyorsanız, bir LGA 1151 soketine sahip bir panele ihtiyacınız vardır – ve bir tanesi 8. Nesil işlemciler için tasarlanmış; 7. Nesil yongalar için tasarlanmış eski tahtalar aynı soketi kullanır, ancak daha yeni yongalarla çalışmaz. AMD bu süreci biraz daha az kafa karıştırıcı yapıyor çünkü (şimdilik en azından) şirket Athlons’tan 8 çekirdekli Ryzen 7 parçasına kadar tüm ana akım-çipleri için aynı AM4 soketini kullanıyor. Ve AMD, 204’e kadar AM4 soketine bağlı kalmaya söz verdi. Öte yandan Intel, son yıllarda bir nesilden diğerine yuva (veya en azından yuva uyumluluğu) değiştirme eğiliminde.

Ancak gerçek high-end için, hem Intel (LGA 2066) hem de AMD (TR4), Core X ve Threadripper işlemcilerin daha büyük boyutlarına ve güç çekimlerine uyum sağlamak için farklı yuvalara sahiptir. İşlemci hakkında daha fazla bilgi için, CPU Satın Alma Kılavuzumuza bakın .

Yuva Tutkunları / Anaakım HEDT
Intel LGA 1151 LGA 2066
AMD AM4 TR4

Hangi boyutta anakart istiyorsunuz?

Bunu Anakart Şeması özelliğimizde ayrıntılı olarak ele aldık . Ancak modern anakartların çoğu üç boyutta geliyor.

  • ATX , fiili standarttır ve fişler ve yuvalar için en fazla alanı sunar.
  • Micro-ATX 2,4 inç daha kısadır, yani genişletme yuvaları için daha az yer demektir.
  • Mini-ITX küçük bir PC için yapabilir, ancak genellikle sadece bir eklenti kart (grafik kartı gibi) ve depolama ve RAM için daha az konektör için yer vardır.

Hangi portlara ihtiyacınız var?

Yaptığınız harici bağlantı seçeneklerine sahip olduğundan emin olmak için anakarttaki G / Ç alanını kontrol etmek her zaman önemlidir, ancak anakarttaki USB başlıklarını da kontrol edin. Bunlar, PC kasanıza ön panel bağlantısıyla veya arka taraftaki pahalı olmayan genişletme yuvası destekleriyle daha fazla bağlantı noktası eklemenizi sağlar.

İşte ortak bağlantı noktalarının bir listesi ve her birimiz üzerine:

  • USB 3 / USB 3.1 Gen1: Bunların çoğuna sahip olamazsınız, çünkü çoğu çevre birimi ile çalışırlar.
  • USB 2: USB 3 / 3.1’den daha yavaş, ancak klavyeler, fareler ve diğer birçok cihaz için yeterli.
  • USB 3.1 Gen2: Pek çok çevre birimi bu standardı desteklemiyor, ancak USB 3.1 Gen 1 / USB 3.0 ile aldığınız çifte olan 10 Gbps bant genişliği sunuyor.
  • USB Tip-C: Bu portlar USB 3.1 Gen1 veya USB 3.1 Gen2 uyumlu olabilir ve telefonlar gibi yeni cihazlar için tasarlanmıştır.
  • HDMI / DisplayPort Video çıkışı: Sadece entegre grafik kullanmayı planlıyorsanız bunlara ihtiyacınız vardır. Ayrık kartların kendi portları vardır.
  • Ses bağlantı noktaları: Analog hoparlörleri veya kulaklıkları bağlamayı düşünüyorsanız önemlidir.
  • PS / 2 bağlantı noktaları: Gerçekten eski klavyeler ve fareler ile uyumluluk sağlar.
  • Thunderbolt 3: Bunu anakartlarda yerleşik olarak bulmak çok nadir, ancak bazı kartlar özel ek kartlarla destekliyor. En hızlı bağlantıyı sağlar, 40 Gbps’ye kadar.

Bugün USB 3.1 Gen 2 veya Type-C bağlantı noktalarına ihtiyaç duymayacak olsanız da, gelecekte PC’nizi kanıtlamak için iyi yollar bunlar.

Kaç RAM yuvaya ihtiyacınız var?

Bu günlerde çoğu ana kartlar dört RAM yuvasına sahiptir, ancak kompakt Mini-ITX modellerinde genellikle sadece iki tane vardır ve yüksek-uçlu HEDT kartları (yukarıda resmedilen gibi) sıklıkla sekiz sunar. Yuvaların miktarı, yükleyebileceğiniz RAM miktarını sınırlar.

Ama ana görevler ve oyunlar için, 16GB yeterli ve 32GB geniş. Ve sadece iki yuva ile bile 32 GB’a kadar RAM yükleyebilirsiniz. Bununla birlikte, dört adet 8 GB’lık çubuklara yayılmış bir 32GB kiti yerine, iki adet 16 GB’lık çubuk kullanan 32GB’lik bir kit için hafif bir prim ödeyebileceğinize dikkat edin.

Hangi genişleme yuvalarına ihtiyacınız var?

Bu günlerde sadece iki türe rastlamak olasıdır: kısa PCIe x1 çekimi (genellikle USB ve SATA genişletme gibi şeyler için kullanılır) ve daha uzun PCIe x16 yuvası (grafik kartları, RAID kartları ve son derece hızlı PCIe için kullanılır) Intel’in Optane 905 SSD gibi depolama . Tek bir grafik kartı, bir çift SATA / M.2 sürücüsü ve belki de bir video yakalama veya ses kartı takmayı planlıyorsanız, en az bir adet ATX veya Micro-ATX kartı ile iyi bir performans sergilemeniz gerekir. x16 yuvası ve bir veya iki x1 yuvası.

Ancak, kaç adet sürücü ve kart takabileceğinizi bulmak zor, çünkü ne kadar fiziksel yuvaya sahip olursanız olun, tüm bileşenlerin paylaşması gereken sınırlı sayıda HSIO (yüksek hızlı giriş / çıkış) ve PCIe şeritleri var. . Bu şeritlerin nasıl çalıştığını anlatmaya çalışan 3,000 kelime harcayabiliriz, ancak alt satırda, birçok ana akım anakart, belirli yuvalarda donanımı kurduğunuzda bazı bağlantıları kapatarak bant genişliği sınırlamalarını telafi eder.

Örneğin, bir PCIe M.2 diski eklenmesi bazı SATA bağlantı noktalarını devre dışı bırakabilir veya üçüncü bir PCIe yuvasına bir kart takmak ikinci (veya üçüncü) bir M.2 yuvasını vb. Devre dışı bırakabilir. Bu sorunlar anakart tarafından büyük ölçüde farklılık gösterebilir. Satın almadan önce çevrimiçi kullanım kılavuzlarına başvurmanız gerekir – özellikle kartınızı çok sayıda bileşenle yüklemeyi planlıyorsanız.

Bununla birlikte, eğer PC’nize çok sayıda sürücü ve kart takmayı planlıyorsanız, çalışmak için daha fazla PCIe hattına sahip oldukları için, high-end HEDT platformlarından birini dikkate almaya değer. AMD’nin Threadripper işlemcilerinin tümü 64 işlemci (CPU’dan 60 adedi, yonga setinden 4’ü), Intel’in rakip Core X platformu ise CPU’ya bağlı olarak 44 adede kadar şerit ve yonga setinden 24 adede kadar veri sağlıyor. Yani, örneğin, birden fazla ekran kartı ve bir RAID dizi PCIe / NVMe depolama veya sisteminize diğer bant genişliği aç donanımları takmayı planlıyorsanız, bu üst düzey platformlar kesinlikle gitmek için bir yoldur.

Hangi yongaseti almalısın?

CPU seçiminiz uyumlu yonga seti seçeneklerinizi belirler ve en son tüketici Intel veya AMD çiplerini (Core X veya Threadripper) seçerseniz, yalnızca tek bir seçeneğiniz vardır (Intel için X299 veya AMD için X399). Ancak, sadece tek bir grafik kartı ve birkaç sürücü yüklemek isteyen ana kullanıcılar için, AMD için Intel’in Z370 veya X370 / X470’in altında bir yonga seti seçerek sık sık sahip olduğunuz özellikleri elde edebilirsiniz.

i9 cpu ile ilgili görsel sonucu

Intel tarafında bir H370 veya Q370 kartı seçerseniz, overclock seçeneğini kaybedersiniz, ancak yine de bir avuç ana Intel yongaları overclock işlemi için kilitlenir (“K” harfi ile biten ürün adlarına sahip olanlar). Ancak bu basamaklı yonga setleri aslında Z370’den daha yeni ve Intel’in Z370’in sahip olmadığı bazı özellikler (entegre / yerel USB 3.1 Gen2 desteği gibi) sunuyor.

AMD tarafında, B350 ve B300 yonga setleri hala hızaşırtmayı destekliyor. X370 yonga setinde bazı hızlı USB ve SATA bağlantı noktalarını kaybedersiniz, ancak bu bağlantı seçeneklerinin çoğu ana bilgisayar işlemlerinin çoğunu desteklemek için yeterli kalır. Daha fazla bağlantı noktasına ve sürücüye ihtiyacınız varsa, bir X370 kartına, karşılaştırılabilir bir B350 seçeneğinden 20-30 $ daha fazla bir ücret karşılığında paraya değer.

Overclock yapmayı planlıyor musun?

Yukarıdaki yonga kümesi bölümünde belirttiğimiz gibi, Intel tarafında overlock yapmayı planlıyorsanız, bir Z370 yonga setini ve model adında bir “K” olan bir CPU ( Core i7-8700K gibi ) seçmeniz gerekecek. ya da üst seviye X299 platformuna ve bir Skylake X çipine adım atın. AMD tarafında, overclock özelliğini destekleyen tüm yeni nesil Ryzen yongaları ve overclock özelliğini de destekleyen en düşük seviye yonga setleri (A320 ve A300) ile işler çok daha basit.

Ancak bu, çoğu kullanıcının işlemcilerini overclock etmesi gerektiği anlamına gelmez. CPU Satın Alma Kılavuzumuzda dediğimiz gibiCPU’nuzun kutudan çıktığı andan daha yüksek saat hızları elde etmesini sağlamak için, muhtemelen gelişmiş bir soğutma sistemi ve üst düzey bir anakart üzerinde ekstra harcama yapmanız gerekecektir. Tüm bu ekstra masrafları hesaba kattığınızda, kutudan daha yüksek saat hızları ile gelen bir CPU için muhtemelen 50-100 dolar daha fazla bütçelemeniz daha iyi olur.

Şimdi, eğer bir çipten daha yüksek bir çipe sahipseniz ve bunu daha da zorlamak istiyorsanız ya da sadece meydan okumadan zevk alıyorsanız, ekstra sürati sıkmak için ekstra para ve zaman harcayacağınız anlamına gelir.

Ses ne olacak?

Ciddi bir audiophile olmadıkça, hatalı bir donanım elde edersiniz ya da mükemmel ses beklerken mümkün olan en düşük seviye anakartı tercih ederseniz, yerleşik ses ile iyi geçinmeniz gerekir.

Anakart ses kalitesi, öncelikli olarak, verilen bir kartın kullandığı ses kodeki (aka işleme çipi) tarafından tanımlanır. Bu nedenle, ses kalitesi için bir yapışkan iseniz, satın almadan önce verilen bir kartın kodlayıcısını arayabilir ve bir orta veya üst model olup olmadığını görebilirsiniz. Alternatif olarak, yine de, özel bir ses kartı veya Audiocomine A2 + gibi, PC’nin dışındaki DAC (dijital-analog çevirici) donanımını tamamen hareket ettiren USB hoparlörlerini tercih edebilirsiniz .

Hangi ekstra özelliklere ihtiyacınız var?

Kart yapımcılarının bazen anakartlara, özellikle de üst model modellere tokat attığı özelliklerin çokluğu göz önüne alındığında, hepsini tartışmak imkansız. Ama göz kulak olmak için birkaç tane var:

  • Yerleşik açma / kapama anahtarları: Bunlar ilk yapım işleminde kullanışlı olabilir veya sisteminiz kıyaslama / bileşen testi için açık bir durumda muhafaza ediliyorsa. Ancak ortalama kullanıcı için, yerleşik düğmeler (bazen CMOS’u temizlemek için düğmeler de içerir veya temel hızaşırtma işlemleri yapmak gerekmez) gerekli değildir.
  • LED teşhis okumaları: Bir şeyler yanlış gittiğinde tanılama biplerini sağlamak için anakart başlıklarına takılan küçük hoparlör dodo’nun yoluna gidiyor. Onun yerine, birçok orta-yüksek-uç kurulları artık aynı amaç için iki ya da üç basamaklı bir ekran içermekte ve bir şeyler yanlış gittiğinde alfa-sayısal bir kod vermektedir. Bu, bina veya yükseltme yaparken gerçek bir yardımcı olabilir ve bir şeyi takmayı unutursanız, bir şey düzgün oturmuyor veya bileşenlerinden biri arızalı çıkıyor demektir.
  • Wi-Fi Kartı: Bilgisayarınızın yakınında Ethernet yoksa, bunu istersiniz.
  • Çift Ethernet bağlantı noktaları: Tek bir Gigabit Ethernet bağlantı noktası, Internet trafiği için çok sayıda bant genişliğine sahiptir, bu nedenle bu, özellikle bilgisayarı bir sunucu olarak kullanmayı planlıyorsanız ve kart iki bağlantıyı bir araya getirebiliyorsa faydalıdır.

Estetik sizin için ne kadar önemli?

Sisteminizin iç kısımlarını görecek tek zaman, yan panel kapalıyken kapatıldığı zaman, RGB ışıkları veya gösterişli I / O kapakları ve soğutucuları tercih etmeniz için bir neden yoktur. Ancak, vakanızda bir pencere varsa, hoşunuza giden bir tahta elde etmelisiniz – eğer isterseniz ışıkları ile.

Özellikle, bir acemi üreticisi olmanız durumunda, karanlık bir anakartın, yerleşik etiketlerin görülmesi zor olacağı için, sisteminizi oluşturmayı veya güncellemeyi daha zorlaştırabileceğini unutmayın. Ayrıca, olabildiğince temiz görünmek istediğiniz bir sistem oluşturuyorsanız (yani, anakartın etrafına sarkan birkaç görünür kablo ile), kenarlarına yerleştirilmiş olan fan ve USB başlıkları ve SATA ve USB ile bir kart arayın. Dikey olarak yapışmak yerine, yan tarafa işaret eden 3 başlık portu.

Esas konumuz ise Ana kart seçimi

  • Ana kartta 16 ana başlık var. Bunları görselden inceleyebilirsiniz. Burada CPU ana kartın gücünü ortaya çıkaran en önemli parçadır. Aslında maliyeti ve performansı en çok CPU etkiler. İntel kökenli I3-I9 arası işlemcilerde maliyet 110-1.300$ arası değişir. “Xeon işlemci ise başka bir çalışma olarak ele alınabilir” AMD İşlemcide bu rakamlar 45-650$ arasındadır. İşlemcinin ana kartta maliyetini en çok etkileyen şey soğutucu kapasitesidir. Ana kart ne kadar ısıyı azaltırsa maliyet o kadar artar.
  • Ana kartta diğer bir ayrıntı güncel olmasıdır.  PCI  PCIe desteği, 2.0 3.1 desteği, LAN 10/100/1000 desteği ve boyutu.
  • Ana kart boyutları maliyeti direkt etkiler. Mini, midi ve daha büyük kasalar daha fazla işlem kapasitelerini sağlamak için ortaya çıkmıştır.
  • Artık son dönem ana kartlarda ses kartı, ekran kartı ve ağ kartı tümleşik hale gelmiştir. Bu ne kadar doğrudur. Doğrusu bunların ayrı olması iyidir.
  • Ekran kartını ayırmak aslında çok önemlidir. İş istasyonu kavramı aslında bunun bir sonucudur. Karmaşık çizimler, devasa tasarımlar da veya performans gerektiren oyunların olmazsa olmazı aslında ekran kartıdır.
  • Ana kart kadar artık diskte önemli hale gelmiştir. SSD standardı 7200 rpm olarak yıllardır kullanılan mekanik yapının sonun geldiğini artık ortaya koymaktadır.
  • Bilinen ve yaygın kullanılan Asus, Gigabyte, MSI ve intel gibi üreticilerde Asus daha fazla ürünle ana kart pazarının lideri durumunda dır.

– Kaliteli masa üstü makina yapmak için kullanılacak power supply  hangi güç tüketimini kullandığı hesaplaması  bu sitede size sunuluyor.

http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Ana kart seçimi tek başına 50-800$ arası bir parasal maliyettir. Üreteceğiniz makine ise 300-5.000$ arası bir seçimi gerektirir. İyi bir danışmanınız olması aslında fark yaratır.

Görsel Kaynak : http://www.tomshardware.com/reviews/motherboard-selection-guide,3900-2.html