Logo Mind Navigator
12 Temmuz 2016
Şirketlerde ciroyu artıracak basit öneriler
03 Kasım 2017
Logo Mind Navigator
12 Temmuz 2016
Şirketlerde ciroyu artıracak basit öneriler
03 Kasım 2017

Pek çok kişi tarafından aynı soruya maruz kalıyoruz.

Kullandığımız programın verileri MSSQL veritabanında tutuluyor.Yedeklemesini kendimiz nasıl yapabiliriz.

Öncelikle belirtmek isterimki MSSQL veritabanının tek başına yedeğini almanız mümkün değildir.Bunun için mutlaka veritabanına erişiminizi sağlayacak bir arayüze ihtiyacınız var.MSSQL için bu SQL Management Studio adıyla geçer.Kullanılan MSSQL versiyonuna bağlı olarak arayüzde ufak tefek değişiklikler olabilir.Ancak genel olarak hepsinin arayüz kısımları aynıdır.

Yedek almak için kullanılabilecek 2 metoddan bahsedelim.

1- SQL Management Studio kullanarak yedek almak

sql

Bu ekranda sql kurulumu sırasında belirlediğiniz kullanıcı ve şifreyle giriş yaparak veritabanlarımızla ilgili işlemleri yaptığımız kısma geçebiliyoruz.

Bu kısımda sol tarafta bulunan Databases başlığı altından istediğimiz veritabanını seçerek sağ tuş menüsünde Task altında Backup kısmından yedekleme ayarlarını yaptığımız kısıma geliyoruz.

sql

Açılan özellikler bölümünde sağ alt kısımda bulunan Add tuşuyla alacağımız yedek dosyasının hangi klasörde bulunacağını belirliyoruz. ve sonrasında OK tuşu ile yedekleme işlemimiz başlıyor.

İşlem tamamlandığında size sonuç bilgisi olarak işlemin başarılı olduğunu yada yapamadığını belirten bir bilgi kutusu çıkacaktır.

İşlemin tamamlanaması veritabanınızın bozulmuş olması,dosyalarınızın olması gereken yerde olmaması gibi durumlar nedeniyle olabilir.

2- Batch dosyası yardımı ile yedek almak

Bu yöntem için iki farklı dosyaya ihtiyacınız var.

Batch dosyası uzantısı .bat uzantısına sahip olurlar.Çalıştırıldıkları amaç doğrultusunda bilgisayarın komut satırı özelliğini kullanarak işlemleri gerçekleştirirler.Bizim durumumuzda bu dosyayı diğer dosyamızı çalıştırmak için kullanacağız.

Yedekleme işlemini yaptıracağınız klasörde bir metin dosyası(txt) oluşturup adını dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.ancak oluşturduğunuz bu yeni metin dosyasının adı Yeni Metin Belgesi.txt şeklinde olabilir.Bu durumda .txt kısmı yerine .bat yazarak dosyasınızı kaydedebilirsiniz.Sonrasında bu dosyayı bir not defteri veya içerisine bilgi yazabileceğimiz herhangi bir şekilde açarak aşağıda belirttiğim kriterlerin sizin bilgisayarınıza uygun halini yazabilirsiniz.

“C:\Program Files\Microsoft SQL Server\90\Tools\Binn\Sqlcmd.exe” -S SERVERADI\INSTANCEADI -U VERİTABANIERİŞİMKULLANICIADI -P VERITABANIERİŞİMŞİFRESİ -i C:\YEDEKDOSYANIZINADI.sql

ilk kısımda yer alan sqlcmd.exe dosyası kullandığınız MSSQL versiyonuna göre farklı dizinlerde olabilir.siz kendi bilgisayarınızda ilgili yerdeki sqlcmd.exe dosyasını bulun ve buraya yolunu yazın.

SERVERADI\INSTANCEADI kısmı sizin bilgisayarınıza kurarken sql serverın özellikleri kısmında belirttiğiniz şekildedir.

Instance adı zorunlu bir bilgi değildir.olmaması koşuluyla sadece SERVERADI bilgisi ile de yedekleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu dosyayı düzenledikten sonra yeni bir txt dosyası açarak bu dosyayada batch dosyasınızla karıştırmayacağınız bir isim vererek uzantısını .txt ‘den .sql ‘e çevirin.

Dosyanızın içine aşağıdaki komutun sizin için geçerli olan versiyonunu yazın.

BACKUP DATABASE [veritabanınızınadı] TO DISK = N’D:\yedekalmakistediğinizyer.bak’ WITH NOFORMAT, INIT, NAME = N’veritabanınızınadı-Full Database Backup’, SKIP, NOREWIND, NOUNLOAD, STATS = 10
GO

3- SQLCMD ile yedek almak

Burda da çok farklı bir işlem bulunmamakta.Öncelike bir batch dosyası oluşturup aşağıdaki örneğin kendi bilgisayarınıza uygun halini yazıp kaydederek çalıştırabilirsiniz.

SqlCmd -E -S SERVERADI –Q “BACKUP DATABASE [VERİTABANIADI] TO DISK=’C:YEDEKALMAKISTEDIĞINIZYER[veritabanıadı].bak’”

Herkese verilerini kaybetmeden çalışmalarınıza devam edebildiğiniz bir gün dileriz.